viernes, 30 de octubre de 2009

espeleotallers 2009 Resultados

martes 3 de noviembre de 2009

ESPELEOCAT TALLERS 2009


Este viernes 30/10/09 se celebró, en la sala Sant Jordi (Gavà), el 6º taller del espeleocat. Con el motivo de los estudios espeloatmosféricos se presentaron los trabajos del Dr de Izaguirre, sobre los efectos fisiológicos debido a las atmósferas suboxigenadas, y los trabajos de la UME, sobre el modelo espeloatmosférico en el avenc del Llamp.

Pese a que estos estudios ya fueron expuestos en las “II Jornades Espeleologiques del Garraf”, a petición de la Federació Catalana d’Espeleologia se organizó el taller, donde se pusieron a día nuevos resultados y conclusiones:


- Exposición del Dr de Izaguirre: Aplicación de la metodología de estudio en la atmósfera cavernarias para los estudios en escenarios “indoor”.











- Exposición UME: Resultados finales de la campaña de monitoreo (Julio 2008 – Julio 2009) de los parámetros atmosféricos en el Llamp. Se remarcan los resultados inéditos acerca del proceso de inyección de CO2 en la caverna:

Como las mareas barométricas diariamente condicionan la calidad del aire.

Como el CO2 entra en los espacios grandes, siempre entrando primero por las zonas basales, y despreciando así cualquier proceso de sedimentación gaseosa.











Una vez más la asistencia fue muy escasa, asunto el cual deberá ser considerado a la hora de futuros planteamientos.

Por último agradecer a los asistentes su atención, especialmente a los cronistas de la red, Sr. Victoria y Sr.Trujillo.

Raúl Cano en http://espeleoume.blogspot.com/



Estudis espeleo-atmosfèrics. Espeleocat Tallers 2009 (2)


El taller d’Estudis Espeleo-Atmosfèrics celebrat a Gava (30.10.09) continuà aprofundint en aquestes interessants recerques. Un pas mes en els treballs presentats en les Jornades d'Estudi del Garraf de les que ja vam comentar en aquestes pàgines.

Ergometria i canvi climàtic

Ignasi de Yzaguirre (A:E. Muntanya), ens explicà les repercussions fisiològiques de l’exercici en ambients confinats.

L’exposició de les experiències de simulació i exercicis dins d’una “bombolla” de control, fou presentada amb profusió de dades i amb vocació didàctica. Constitueix un avanç d’un treball de gran volada que preveu publicar properament dirigit als especialistes en medecina de l’esport.

Els resultats obtinguts, projecten el interès d’aquests estudis més enllà de la pràctica estrictament espeleològica i abracen el rendiment esportiu global. A tall anecdòtic com a practicant de la “competició” explicà alguns comportaments i circumstàncies que contribueixen a la consecució de millors “marques”.


Control atmosfèric de l’Avenc del Llamp

Raúl Cano
(EG UME) presentà els resultats preliminars d’un any de mesures (2008-2009) en aquesta cavitat del massís de Garraf.

Explicà la metodologia de treball i les dificultats en la recopilació de dades. Representà la campanya de mesures per medi de gràfiques de concentració del CO2 i les seves relacions amb la pressió atmosfèrica, evidenciant les seves correlacions.

El funcionament d’aquesta cavitat i per extensió el massís com engolidors de CO2 plantegen interessants hipòtesis:

- Des de la vessant pràctica espeleològica es fan recomanacions per aprofitar els horaris de menor concentració per fer les exploracions.

- Des de l’òptica morfològica es constata que el concrecionament dels primers metres de la cavitat es va substituint per formes de dissolució d’acord amb la major concentració del CO2.

- En el balanç de la disminució d’origen apareix l'existència d’un possible gas de substitució.

I tant d’altres aspectes que continuen investigant.

En resum: unes presentacions excel·lents i un acolliment notable...i malauradament tal com ha succeït en la major part d’aquests tallers una migrada assistència.

Victor de espeleoblog






No hay comentarios:

Publicar un comentario